Påmelding til kurs

Velkommen til deg som ønsker å jobbe med barn og elever.

Dette kurset er for deg som er ny i Norge, og som ønsker å lære om det norske barnehage- og skolesystemet, slik at du kan jobbe som for eksempel lærer, barnehagelærer, fagarbeider eller assistent.

Dette kurset gir ingen formell kompetanse, men gir kunnskap om regelverk, verdier og praksis i norske barnehager, skolefritidsordninger (SFO) og skoler.

Du kan enkelt velge mellom de ulike språkene i menyen øverst til høyre. Vanskelige ord og begreper er forklart underveis i kurset. Du finner også en ordliste med ord og uttrykk som er nyttige å kunne når du skal jobbe i barnehage, SFO eller skole.

Du velger selv hva du vil lære om:

  • barnehage
  • skolefritidsordning
  • skole (grunnskole og videregående skole)

Kurset inneholder korte tekster, filmer, og spørsmål til refleksjon. For å ta kurset kan du bruke PC, nettbrett eller mobiltelefon.

Lykke til!

Hva er dette kurset, og hvem er det for?

Utdanningsdirektoratet har utarbeidet et kurs til nyankomne som ønsker å jobbe i norske barnehager og skoler. Målet er å gi nyankomne grunnleggende kunnskap om og forståelse av det norske barnehage- og skolesystemet, og dermed bidra til at de kan komme raskere ut i jobb.

Kurset er laget både for de som har pedagogisk utdanning eller annen relevant kompetanse fra hjemlandet, og for de som kommer uten relevant utdanning eller erfaring, men som ønsker å jobbe i barnehage, SFO, grunnskole eller videregående skole.

Norske barnehager og skoler har stor frihet innenfor regelverket. Kurset gir ikke innsikt i lokale variasjoner.  Hvis du har en nyankommen ansatt og ønsker å bruke kurset i veiledning, er det derfor viktig at du supplerer innholdet med kunnskaper, rutiner og regler som gjelder for din arbeidsplass.

Hvilken kunnskap skal kurset gi?

Kurset vil gi nyankomne kunnskap om blant annet sentrale lover og forskrifter, retningslinjer og verdigrunnlag i norsk barnehage, SFO og skole. Denne teorien vil bli knyttet til praksis i form av eksempler, filmer og podkaster. I filmene vil kursdeltakerne møte andre nyankomne som har erfaringer å dele fra praksis i barnehage, SFO og skole. I podkastene møter deltakerne ledere fra barnehage, SFO og skole som forteller hvordan hverdagen deres er organisert, og hva de ser etter hos nye medarbeidere.

Kurset inneholder refleksjonsfilmer og -spørsmål for å aktivere og engasjere kursdeltakerne. Filmene tar opp utfordringer knyttet til fagstoffet.

Kursdeltakeren kan gjøre refleksjonene alene eller sammen med andre. Du som leder kan bruke oppgavene i veiledning av enkeltpersoner, i par-/gruppearbeid eller slik du synes er best.

Til alle:

  • Om det norske utdanningsløpet

Til barnehage/SFO/skole

  • Om regelverket og organisering
  • Hvem som jobber der og hvordan du kan utdanne deg
  • Arbeidsformer og innhold
  • Samarbeid i og utenfor organisasjonen
  • Inkluderende fellesskap
Egenpåmelding (Student)
Egenpåmelding (Student)